Hva er kontaktpunkt?2024-06-05T16:03:01+02:00

Hva er kontaktpunkt?

Tanker og observasjoner

Kontaktpunkt er et fagbegrep vi ofte snakker om i forbindelse med strykeinstrumenter. Men hva betyr det egentlig? Kort fortalt er det punktet man stryker med buen der instrumentet svarer optimalt og gir en stor og projiserende tone ut i rommet. For erfarne musikere som har prøvet mange forskjellige instrumenter er det lett å finne dette punktet. Men for andre utøvere som har mindre erfaring, kan det være vanskelig å finne. Jeg skal prøve her å gi noen tips og råd basert på lang erfaring med musikere på alle nivåer.

Når man prøver et instrument man ikke har spilt på før, gjelder det å finne den optimale avstanden mellom stolen og buen når man stryker. I tillegg vil kontaktpunket i stor grad påvirkes av hastigheten på buen og trykket. Man må også finjustere ørene for å lytte etter nyanser i klangen, og kjenne hva slags respons instrumentet gir tilbake i venstre hånden når man stryker.

Hvis man presser for mye, vil klangen oppleves kvalt og med liten bæreevne. Dette kan være vanskelig å bedømme på nært hold, spesielt når man spiller fiolin eller bratsj. En cellist har ofte litt mer avstand til instrumentet, og kan i større grad oppfatte hva som kommer tilbake fra rommet. Den store utfordringen er at hvert instrument har et unikt kontaktpunkt, og man må tilpasse seg til det enkelte instrument.

Jeg tenker at den viktigste evnen for å finne riktig kontaktpunkt på akkurat ditt instrument, er at du prøver å lytte. Da kommer resten mer intuitivt.

Instrumenter for salg

La oss snakke.

Kontaktinfo

Mobil +47 90019140
E-post: jacob@vonderlippe.com
Web: https://www.vonderlippe.com

Oppdatert.

Sosiale medier

Finn meg.

AddressE

Thereses gate 5 B
0358 Oslo