En positiv overraskelse

ILKKA UURTIMO

CEllist, Sinfonia Lahti

«Jeg møtte Jacob første gang i Kristiansand i 2008. Jeg var der for å undervise cellogruppen i Orkester Norden, og Jacob kom for å holde et foredrag om fiolinbygging og hvordan man vedlikeholder et strengeinstrument. Han hadde med seg en cello han hadde bygget, og jeg fikk prøve den. Jeg likte Jacob som person og det var noe fint i klangen til celloen.«

Foto: Veikko Kähkönen

Cello・Oslo, 2022

jacob von der lippe
PERSONLIG MODELL

«Noen år senere var det en dokumentar på finsk TV om Jacob von der Lippe, en ung talentfull fiolinbyger fra Norge som studerte i Cremona. Jeg ble veldig interessert i ham og instrumentene hans, og jeg begynte å følge ham på sosiale medier. I dag er instrumentene hans bygget av fantastisk treverk og lakken er utsøkt transparent. I perioden oktober/november 2021 så jeg på sosiale medier at han skulle begynne å bygge en ny cello. Jeg la merke til treverket som celloen skulle bygges av, og jeg spurte ham om å prøve celloen før den skulle selges. Etter å ha sett mange bilder fra byggeprosessen fløy jeg til Oslo for å prøve celloen i slutten av juni 2022. Jeg var veldig spent da Jacob åpnet døren til verkstedet sitt og jeg så celloen i levende live for første gang. Etter en hyggelig prat med Jacob, kanskje til og med en kopp espresso, fikk jeg holde celloen. Denne celloen er virkelig en skjønnhet. Jeg elsker den gyldne lakken som virkelig fremhever strukturen og flammene i det vakre treverket. Og celloen er så vakkert bygget av Jacob. Å ta de første strøkene var en utrolig positiv overraskelse for meg. Jeg ble virkelig målløs, hele celloen resonerte mye og lyden var veldig kraftig og åpen. Det hadde jeg aldri opplevd med en nybygget cello, og denne celloen var helt ny, Jacob hadde gjort den ferdig kvelden før. Jeg hadde gleden av å teste celloen i forskjellige lokaler i Oslo. Jeg tilpasset meg fort til denne vakre celloen, og bestemte meg for å kjøpe den. Planen var oppprinnelig å fly til Oslo for å prøve celloen, og så bestemme meg for om jeg ville bestille en cello fra Jacob. Men jeg ville ha akkurat denne celloen, derfor måtte jeg kjøpe den.»

«Nå, etter å ha spilt på celloen i 3 1/2 måned, har lyden blitt varmere og dypere. Den har en veldig tydelig kjerne i klangen, og den projiserer veldig bra ut i konsertsalen. Celloen responderer raskt og har mye kraft når det trengs. Klangen er veldig jevn helt fra den lave C til de høyeste posisjonene på A-strengen. Celloen forandrer seg fortsatt litt hver dag, som om den har sin egen vilje. Dette er selvfølgelig fordi den fortsatt er helt ny og på grunn av at klimaet blir tørrere og tørrere, vinteren er rett rundt hjørnet.

Det er utrolig spennende og interessant å se hva som vil skje med denne celloen og hvordan den kommer til å utvikle seg, men jeg har store forventninger til den.

Det er en stor hverdagsglede å få spille denne nydelige og ekstremt vakre celloen.

Tusen takk og gratulasjoner til deg, Jacob!»

Ilkka Uurtimo

Cello – Sinfonia Lahti, Finland

THE WOOD SELECTIONTHE FINISHED CELLO

La oss snakke.

Kontaktinfo

Mobil +47 90019140
E-post: jacob@vonderlippe.com
Web: https://www.vonderlippe.com

Oppdatert.

Sosiale medier

Finn meg.

AddressE

Thereses gate 5 B
0358 Oslo